На 18 октомври 2024 година Футболен клуб “Борислав - 2009“ ще чества 100-годишнината от създаването си. Програмата ще започне в 16:00 часа на градския стадион със среща на детските отбори на клуба. В  17:00 часа на терена ще излязат и ветераните на ФК „Борислав“ и ПФК „Локомотив“ – Пловдив.

За начало на организирания футбол в Първомай (тогава Борисовград) се смята основаването на спортното дружество „Крепост“ през 1922 година. В началото на 1924 година в града се сформира ново физкултурно дружество с името Борисовградски спортен клуб (БСК), чийто учредители са  образовани и уважавани хора. Същата година през месец май между „Левски“ и БСК се зараждат дружески взаимоотношения и назрява идеята за обединение между двете формирования. Представителите им решават да бъде избрано ново име на обединения клуб. Учителят Димитър Господинов – Митош предлага името да е Борислав и предложението му е прието. От този ден започва съществуванието си местния клуб, който вече 100 години заема достойно своето място на футболната карта на България. За първи председател на новото дружество е избран адвокатът Димитър Марков. Дружеството „Борислав“ започва мащабна дейност по различни направления и бързо се превръща в основен фактор в културния живот на града. „Борислав“ играе вдъхновено и на няколко пъти стига до футболния елит в България.

Създават се отбори на ведомствен принцип, но футболната общественост в Първомай решава да ги обедини под името „Партизанин“. Едно от върховните постижения на „Партизанин“ е  на старта на сезон 1974/75 година.  През 1985 година, след редица реформи в българския футбол, отборът приема името ФК „Първомай“.

В най-новата история на клуба, запомнящ се е сезон 1992/93 година. Тогава момчетата на треньора Тенчо Тенев се оказват приятната изненада в групата. През 1999г., поради тоталната липса на финансиране тимът е разпуснат и за първи път градът няма футболен отбор. Това положение обаче се запазва само няколко месеца. След Нова година футболисти и деятели се събират и решават спешно да сформират нов отбор. 

През 2000г. тимът „се ражда“ повторно. През сезон 2000/01 първомайци вкарват 109 гола и печелят 29 от 36-те си мача. За статистиката резултатите 11:0 за „Борислав“ остава като една от рекордните победи.

Днес в Първомай тренират два детски състава и един мъжки. Председател на Управителния съвет на футболния клуб е Величко Милчев.

pdfПокана