На 30 май в Пленарна зала на общината се проведе обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда ­/ОВОС/ за инвестиционното предложение на НКЖИ – „Удвояване на участъци от железопътна линия Пловдив-Свиленград – граница с Република Турция”.

 От доклада стана ясно, че реализацията на идейния проект ще окаже минимално въздействие върху защитените зони и природните местообитания.

По време на срещата кметът Николай Митков постави няколко въпроса относно извозването на строителните отпадъци и добиването на необходимите инертни материали. Той попита също кога НКЖИ ще завърши пътните връзки между участъците от републиканската пътна мрежа и западния надлез и кога ще бъдат завършени подлезите, тъй като асансьорите, които се ползват предимно от възрастни хора и майки с колички са непрекъснато развалени, а оплакванията от гражданите се получават в общината и е необходимо да се вземат мерки веднага

На част от въпросите отговориха Анна Толина от отдел  „Екология” и Нели Андреева – директор на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиции“ към НКЖИ. Те обясниха, че депата за събиране на строителните отпадъци ще се съгласуват с общината, а за добива на инертни материали ще бъдат използвани  намиращи се в близост кариери. Относно другите въпроси, кметът получи уверение, че те ще бъдат поставени на изпълнителите и ще бъдат взети под внимание.